MLD Register
Transparantie en inzichtelijkheid worden steeds belangrijker. Paardeneigenaren hebben steeds meer mogelijkheden om hun behandelaars te kiezen. De keuzemogelijkheid leidt tot behoefte aan inzicht in de kwaliteit van behandelaars. Bij wie kun je het beste terecht voor welke aandoening/behandeling? Bij het beantwoorden van deze vraag biedt het MLDregister uitkomst.
Het MLDRegister is een vrijwillig register voor manueel lymfe drainage therapeuten paard. Bij het MLDRegister wordt geregistreerd of een therapeut voldoet aan de opleidingseisen van Blauwe Hengst. Vervolgens wordt periodiek (elke jaar) geregistreerd of een therapeut beschikt over actuele kennis en ervaring.
Het MLDRegister kan door iedereen worden geraadpleegd.
Op zoek naar de juiste therapeut
Het MLDRegister maakt transparant welke therapeuten voldoen aan de kwaliteitseisen van Blauwe Hengst en geeft je hiermee de mogelijkheid om te controleren of jouw therapeut bevoegd is en zijn/haar deskundigheid op peil houdt. Raadpleeg het register daarom vooraf aan een behandeling door een therapeut. Alleen therapeuten die aantoonbaar hebben voldaan aan de opleidingseisen staan vermeld in het MLDRegister.
Is de therapeut niet vindbaar in het MLDRegister, dan is het niet duidelijk of deze persoon wel zijn/haar kennis en kunde bijhoudt door bijvoorbeeld het volgen van scholingen. Je kiest dan misschien liever voor een therapeut die wel kwaliteitsgeregistreerd is.
Verschillende niveaus
Bij verschillende klachten kan MLD een goede interventie zijn. Een preventieve behandeling van een sport paard of een zeer gerichte behandeling bij een paard met Einschuss zijn erg verschillend, dit vergt van de therapeut een ander niveau. Hieronder is per niveau aangegeven welke klachten goed te behandelen zijn door een therapeut van dit niveau.
Niveau I:
Een niveau I therapeut kan de onderstaande klachten behandelen:
Slechte algehele conditie, slechte afweer, beginnende stalbenen, overbelaste spieren en pezen, regelmatig verkouden, hoefbevangenheid, preventieve behandeling sportpaarden, ondersteunende behandeling bij rechtrichten, revalideren, etc.
Niveau II:
Een niveau II therapeut kan naast de bovenstaande klachten ook deze klachten behandelen:
Einschuss, Elefantiasis (rest schade na Einschuss), chronische mok, slecht helende wonden, staart -en manen eczeem, Chronisch Progressief Lymfe oedeem (CPL), chronische stalbenen, dikke koker.
Niveau III:
Een niveau III therapeut kan de klachten beschreven bij niveau I en II behandelen en heeft daarnaast de Epigenetische medische basis opleiding gevolgd. Deze therapeut heeft meer ervaring met MLD.
Niveau IV:
Een niveau IV therapeut kan de klachten beschreven bij niveau I, II en III behandelen en heeft naast de Epigenetische Medische basis opleiding ook de orthomoleculaire opleiding gevolgd. Deze therapeut heeft veel ervaring en een degelijke medische basis kennis.
Hirudo:
Aanvullend op desbetreffende niveau van de MLD therapeut is er een specialisatie Hirudo therapie (therapie met behulp van bloedzuigers). Hirudo therapie werkt synergetisch met het lymfesysteem, waardoor de inzet in combinatie met MLD een grote meerwaarde heeft. Met name bij chronische klachten. Deze specialisatie staat bij de beschrijving in het register, op de kaart kan je een therapeut zoeken op deze specialisatie.
Wat houdt een opleiding in?
Voor de verschillende niveaus van registratie worden verschillende opleidingseisen gesteld. Hieronder vindt je een overzicht van alle opleidingen. Klik op de naam voor meer informatie.
Om lymfe drainage goed toe te kunnen passen moet je weten hoe het lymfesysteem van een paard in elkaar zit. Wat de valkuilen en wat de aandachtspunten zijn. De ligging en werking van lymfevaten maken bovendien een bepaalde massage techniek noodzakelijk. Het is ook geen onschuldige techniek, verkeerd uitgevoerd kan het wel degelijk schade berokkenen. Reden genoeg dus om het goed te leren. Door het volgen van de basis opleiding tot MLD therapeut creëer je een goede basis.
Tijdens de eerste dagen wordt de theorie behandeld en worden de techniek en de grepen op elkaar geoefend. Het op elkaar oefenen is een belangrijk onderdeel aangezien mensen elkaar makkelijk feedback kunnen geven. Daarna gaan we het geleerde in praktijk brengen en paarden masseren.
In de basiscursus komen alle op deze site genoemde indicaties aan bod met uitzondering van lymfatische en traumatische oedemen. De behandeling van deze zeer specifieke indicaties komt aan bod in de vervolgcursus.
Waar de basis opleiding algemeen en breed is, is deze module juist op een relatief klein gebied (oedemen) diepgaand. Oedeem is eigenlijk een verzamelnaam voor een ophoping. Het in kaart brengen van een oedeem vraagt zeer specifieke kennis (het is humaan tenslotte een apart vakgebied). Wat is de oorzaak, wat is er opgehoopt, is er een verstoring in de aanvoer of juist in de afvoer? Dit zijn belangrijke items die vaak over het hoofd worden gezien. Vandaar deze aanvullende verdieping waarbij ook gekeken wordt naar welke biochemische processen hierin een rol spelen.
In deze MLD II oedemen opleiding ga je dieper in op het behandelen van oedemen. Met name van lymfatische en traumatische oedemen. Deze zeer specifieke indicaties vragen een verdieping van de basiskennis. We gaan dieper in op de theoretische achtergronden en behandel mogelijkheden.
Aandoeningen waar je meer inzicht in krijgt zijn: Einschuss, Elefantiasis (rest schade na Einschuss), chronische mok, slecht helende wonden, zomereczeem, CPL, chronische stalbenen, dikke koker.
Bijna alle MLD behandelingen kunnen worden ondersteund door lymfe taping. Het resultaat en effect van de manuele behandeling zal dan groter zijn en langer doorwerken. Lymfetaping is altijd ondersteunend na een manuele lymfe drainage behandeling. De specifieke tape techniek waarmee lymfe wordt gestimuleerd wijkt af van de gebruikelijke tapetechnieken
In deze vervolg opleiding gaan we dieper in op het behandelen van paarden met lymfetaping. Deze zeer specifieke techniek vraagt een verdieping van de basiskennis. We gaan zowel tapen op elkaar als op paarden. Daarnaast gaan we dieper in op de theoretische achtergronden en behandel mogelijkheden van lymfetape.
Voeding heeft direct invloed op de spijsvertering en daarmee op de gezondheid en het welzijn van het paard. Tijd om de hedendaagse voeding van het paard eens onder de loep te nemen in relatie tot gezondheid. Te beginnen met de spijsvertering. Hoe verloopt het proces optimaal, wat zijn de kenmerken, welke stoffen zijn nodig om de vertering goed te laten verlopen. En heel belangrijk: welke stoffen verstoren dit proces! Wat kunnen we doen om dit in balans te brengen. Wat heeft een paard eigenlijk nodig en hoe kunnen we ons aanbod daarop afstemmen. Deze themadag draait om het in balans brengen van de gezondheid van paarden. Wat je zelf kunt doen met voedingsaanpassingen voor een paard. Hoe je natuurlijke voeding kunt inzetten bij de gerichte preventie tegen een aantal ziektes en aandoeningen. Aan het einde van de dag weet je wat nodig is voor een gezonde spijsvertering en welke factoren daar een rol bij spelen en wat de invloed is van voeding op de verschillende orgaansystemen. Je hebt inzicht in hoe je een paard kunt voeden in plaats van voeren en hoe je daarmee de gezondheid (en dus ook ziektes) kunt beïnvloeden.
In aanvulling op de themadag Natuurlijke Voeding voor paarden geven we deze praktijkdag Natuurlijke voeding voor paarden. Deze dag is gericht op de dingen die je naar aanleiding van de themadag in de praktijk bent tegen gekomen.
De themadag is namelijk een overvolle dag waarin we heel veel theorie en achtergrond informatie behandelen. We horen vaak dat deze informatie even moet “landen” en dat daarna allerlei vragen over de praktijk opkomen. Heel logisch want als je er mee aan de slag gaat dan komen ook de vragen. Speciaal voor deze vragen uit de praktijk is deze dag dus.
- Heb je nog praktische vragen over vitamines?
- Wil je tips over kruiden?
- Twijfel je over het supplement wat je geeft aan je paard?
- Hoe zit het ook al weer met probiotica?
- Wat staat er nu eigenlijk op dit etiket?
- Wat zit er precies in dit potje?
- Is deze zalf ondersteunend aan het natuurlijke helingsproces?
- Wil je kennis maken met producten die net nieuw op de markt zijn?
- Of wil je graag weer even geïnspireerd worden?
Herken je één (of meer) van deze dingen bij je paard?
- staart- en manen eczeem
- hoefbevangenheid
- chronisch lymfoedeem
- abnormale vetverdeling
- overgewicht
- spierstijfheid
- scheefheid
- spierbevangenheid
- bulten en bultjes op en onder de huid
- insuline resistentie
- witte lijn ziekte
- hoefzweren
- gevoelig lopen
- hoornafwijkingen
- angstig, schrikkerig explosief gedrag
- hoofdschudden
- koliekgevoeligheid
- starheid
- voernijd
- uitpuilende ogen
- flegmatiek
- slecht uithoudingsvermogen
- weinig initiatief en niet nieuwsgierig
- slecht helende wonden
- kwaliteit van hoeven, huid en haren gaat achteruit
Dan raden wij je aan om verder te kijken naar de gezondheid van je paard. Al deze aandoeningen hebben namelijk met elkaar te maken. Ze zitten in biochemisch opzicht aan elkaar vast. Het één veroorzaakt weer het andere. Hoe kom je uit deze negatieve spiraal?
De themadag die in dit proces inzicht geeft heet Insulineresistentie, maar we hadden de dag ook naar één van de bovenstaande ziektebeelden kunnen vernoemen.
Insuline is niet alleen nodig om de bloedsuikerspiegel te reguleren, het heeft ook enorm veel andere functies. Zo werkt insuline als co-activator en co-suppressor in verschillende hormonale cascades. Hormonen zijn boodschapperstoffen, die iets activeren of remmen. Insuline heeft ook een taak binnen het afweersysteem, daar heeft het een regulator functie. Bij een insuline resistentie zien we duidelijke verandering in de afloop van normale processen: het ene gaat te snel en het andere gaat te langzaam. De gevolgen hiervan kunnen soms dramatisch zijn.
Schrijf je in voor deze dag en je krijgt inzicht in de processen die verantwoordelijk zijn voor deze enorme lijst klachten. Daarnaast leer je hoe je schadelijke processen weer kunt omdraaien, zodat je paard weer gezond wordt! Tijdens deze dag bespreken we het fenomeen Insulineresistentie in de volle breedte. Wat is het, waar wordt het door veroorzaakt, wat gebeurt er in het lichaam, welke processen worden er door beïnvloed etc. Aangezien Insulineresistentie gewoon een regulatie stoornis is kunnen we daar prima iets aan doen. Tijdens deze dag krijg je uiteraard verschillende praktische handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan en het proces te keren.
Tijdens deze themadag Blessures en herstel in relatie tot voeding gaan we het uitgebreid hebben over (veel en/of explosieve) beweging en de eisen die daardoor gesteld worden aan het paardenlichaam. Of je nu dressuur rijdt, springt, of van endurance en eventing houdt; het vraagt allemaal veel van je paard. We kijken naar verschillende biochemische processen zodat helder wordt wat het paardenlichaam écht nodig heeft in verschillende situaties. Hoe kun je de ‘motor’ en het ‘uithoudingsvermogen’ op cellulair niveau optimaliseren? Hoe kun je invloed uitoefenen op ‘spiermassa’ en hoe op ‘vetmassa’. Wat heeft het lichaam nodig om de boel te regenereren, te repareren of om de hersteltijd na een wedstrijd te minimaliseren? Hoe ontstaan blessures en waarom is de één gevoeliger dan de ander? We gaan het niet hebben over trainingsschema’s en trainingsopbouw, dat is het vakgebied van trainers. We gaan het wél hebben over het lichaam, regeneratie, reparatie, preventie en de relatie met macro- en micronutriënten.
Chronisch progressief lymfoedeem, kortweg CPL
Vanwege ons specialisme Manuele Lymfe Drainage bij Paarden zijn we extra betrokken bij de aandoening CPL. Het raakt zowel ons kPNI hart als onze ruime ervaring en uitgebreide kennis van het lymfesysteem van een paard! Alle reden dus om hier ons vizier op te richten.
Steeds vaker zie je (met name) koudbloeden met CPL. De diagnose betekent vaak het hopeloze einde van een lange zoektocht waarin niets echt helpt. Bovendien zijn de vooruitzichten bij de diagnose CPL niet rooskleurig en stelt het eigenaren voor moeilijke keuzes. Toch zijn er ook uitdagingen bij de diagnose CPL!
Wat is CPL precies?
Chronisch progressief lymfoedeem wordt gezien als een chronische ziekte van de lymfebanen. Met name van de lymfebanen in de benen. De ziekte manifesteert zich vaak als eerste in de kootholte, waar verschijnselen van “mok” te zien zijn. Dit gaat samen met verdikking en plooivorming van de huid. Geleidelijk worden de plooien duidelijker en dikker en ontstaan er kloven. De kloven zijn bedekt met schilferige korsten, die soms open gaan en slecht helen. De huid wordt langzaam steeds dikker en de plooien, kloven en korsten verspreiden zich. Ze bloeden snel. De huid verdikt en wordt stug en hard. De benen voelen hard aan en er vormen zich harde grote knobbels.
Onze visie op CPL:
In onze visie is CPL een aandoening die vanuit meerdere verstoorde orgaansystemen ontstaat. Het lymfevatenstelsel en haar functioneren kan niet los gezien worden van andere lichaamsprocessen.
CPL is volgens ons een aandoening waarbij er naar meerdere zaken gekeken moet worden. Bovenstaande is van invloed maar ook beweging en huisvesting spelen een rol. De aanleg om CPL te ontwikkelen is bij koudbloeden groter, maar de omstandigheden bepalen of een paard werkelijk CPL ontwikkelt en in welke mate. Daarmee is het volgens onze visie deels een epigenetische aandoening, wat concreet betekent dat je er zelf in een bepaalde mate invloed op uit kunt oefenen. De fase waarin het paard zit op het moment dat je de behandeling start bepaalt natuurlijk het uiteindelijke resultaat.
Deze 6 daagse opleiding Epigenetische Medische Basiskennis Paard deel I bekijkt de medische basis vanuit epigenetisch perspectief. Dit betekent dat de medische basis breder wordt belicht omdat ook de genen en de factoren om de genen heen bekeken worden.
We kijken dus niet alleen naar organen, hoe ze functioneren en welke interacties met andere organen of orgaansystemen er zijn. We kijken juist ook naar wat het effect is van bepaalde omstandigheden en situaties (op cel niveau) op het desbetreffende orgaan.
Een voorbeeld: Hoe werkt de lever? Wat zijn al zijn functies? Wat heeft de lever zelf nodig om zijn taken goed uit te kunnen voeren? In welke situaties komt de lever in problemen? Welke factoren spelen hierin een rol?
Uitgangspunt is dat iedereen na voltooien van de opleiding het geleerde in de praktijk kan herkennen en toepassen. Hiermee heeft de deelnemer zicht op zijn of haar eigen handelen, zijn of haar verantwoordelijkheid en weet wanneer er doorverwezen moet worden naar een dierenarts of specialist.
Deze opleiding (HBO denk- en werk-niveau) is aanvullend op het leer traject voor MLD therapeut en Orthomoleculair therapeut. Daarnaast is het ook een mooie aanvulling op diverse andere cursussen en opleidingen die erop gericht zijn om de gezondheid van een paard te ondersteunen door middel van een behandeling, training of het geven van advies.
De orthomoleculaire geneeskunde is de behandeling van ziekte door de lichaamscellen te voorzien van een optimale moleculaire omgeving van stoffen; met name stoffen die normaal in het lichaam voorkomen. Dit betekent dat we op celniveau kijken naar de daar van nature aanwezige (of juist afwezige) stoffen.
De orthomoleculaire visie gaat er vanuit dat voeding zowel preventief als genezend in gezet kan worden. Voeding zit vol met biologisch actieve substanties die in staat zijn om verschillende processen in het lichaam te beïnvloeden. Deze kun je heel gericht inzetten bijvoorbeeld om het immuunsysteem te versterken.
Alle cellen, organen en weefsels in het lichaam van een paard worden regelmatig “vernieuwd”. Dit proces van voortdurende vervanging van de cellen van weefsels is afhankelijk van de “voorraden bouwstoffen” die op dat moment in het lichaam aanwezig zijn. Voeding is de belangrijkste leverancier van deze bouwstoffen. Een paard heeft in de meeste gevallen weinig te zeggen over zijn voeding. De eigenaar is degene die bepaalt.
Paarden zijn in de vrije natuur hun eigen “behandelde arts” volgens het orthomoleculaire principe. Ze weten zelf precies wat ze wanneer nodig hebben en ze zoeken dit dan ook op door grassen, kruiden, takken, stengels, riet en struiken uit te zoeken waar de benodigde stoffen in zitten.
Dit zijn dan de oorspronkelijke stoffen die normaal in het lichaam voorkomen en die het paard op celniveau ook kent en herkent!
Om de cellen optimaal te voorzien van de benodigde stoffen is het soms noodzakelijk om tijdelijk supplementen te gebruiken. Deze zijn nodig om tekorten aan te vullen die onvoldoende via de voeding aangevuld kunnen worden.
In deze basis opleiding kijken we naar macro en micro nutriënten, eiwitten, vetten, mineralen en vitamines. We kijken ook naar de inzet en toepassing van supplementen; je krijgt praktisch toepasbare basisinterventies ter preventie van ziekten.